Zupa warzywna bez mięsa na każdą porę roku

Jeśli lubimy zupy warzywne, to z pewnością opcja wegańskiej jarzynówki sprawdzi się zarówno wśród roślinożerców jak i wśród osób będących na diecie tradycyjnej. Jest ona odpowiednia bez względu na porę roku. Zawsze smakuje wybornie i chociaż nie jest zupą wymagającą specjalnych umiejętności kulinarnych do jej przygotowania, to faktem jest, iż musimy poświęcić trochę czasu na jej gotowanie. Oczywiście nie ogarniemy w kilka chwil obierania, mycia i krojenia wszystkich warzyw, ale jeśli się z tym uporamy, to już samo gotowanie jest sprawa prostą.


Potrzebne składniki:
– 1 duża cebula
– 3 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– kawałek selera
– kilka różyczek kalafiora
– kilka różyczek brokułów
– 4 duże ziemniaki
– mała puszka groszku konserwowego
– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, lubczyk, listki laurowe, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz w kulkach
– solidna łyżka oleju rośli


Przygodę z gotowaniem zupy zaczynamy od obierania, mycia i krojenia warzyw. Dobrze jest przygotować sobie w tym celu trzy miski lub talerze, na których umieścimy pokrojone warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, niekoniecznie drobną i przekładamy do miski lub na talerz. Marchewkę po obraniu i umyciu należy przekroić wzdłuż i następnie pokroić w plasterki. Przekładamy marchewkę na kolejny talerz, na który dodajemy również starty na dużych oczkach korzeń pietruszki oraz pokrojony w drobną kostkę seler. Na trzecim talerzu układamy umyte różyczki kalafiora i brokułów. Na końcu obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę cebulę i to właśnie od niej zaczynamy gotowanie zupy. Na rozgrzanym oleju w garnku smażymy cebulkę około dwóch minut ciągle mieszają i uważając, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy zawartość drugiego talerza, to znaczy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie mieszamy i pod przykryciem smażymy na małym ogniu 3 minuty. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i całość zalewamy wodą tak aby dokładnie pokryła wszystkie składniki. Po zagotowaniu dodajemy brokuły i kalafior oraz odcedzony groszek konserwowy i kolejny raz dolewamy odpowiednią ilość wody, aby wszystkie warzywa mogły się swobodnie gotować. Następnie wzbogacamy zawartość garnka przyprawami i gotujemy do momentu miękkości warzyw. Zupę możemy gotować pod przykryciem, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowana zupa smakuje znakomicie po kilku godzinach od jej ugotowania.