Borówkowy sernik na zimno

Sernik na zimno jest to deser, który jest prosty, tani i szybki do zrobienia. Borówki to doskonały dodatek, który doda smak do całości.

Jak przygotować borówkowy sernik na zimno?

Do jego przygotowania potrzebujemy:

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka przeźroczysta lub cytrynowa
  • 250 ml wrzątku

Masa borówkowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść borówek
  • 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
  • 250 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml wrzątku
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g okrągłych biszkoptów.

Jak krok po kroku przygotować sernik?

Swoją przygodę z sernikiem zaczynamy od przygotowania galaretek, gdyż to one zajmuja najdłuższy czas tężenia. Tak więc w naczyniu rozpuszczamy dwie galaretki jagodowe we wrzątku. W większym kubku rozpuszczamy galaretkę jagodową, a w drugim galaretkę przezroczystą. Wszystkie galaretki odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy nasze galaretki ostygną wstawiamy je oczywiście do lodówki, musimy sprawdzać aby nie stężały całkowicie. W między czasie możemy zająć się przygotowaniem masy śmietankowej. Zacznijmy to robić, gdy nasza przezroczysta galaretka będzie już lekko stężnięta. Do miski dodaejmy schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder, miksujemy ją do połączenia się składników. Gdy masa będzie robiła się sztywna dodajemy do nej galaretkę przezroczystą, dalej miksujemy do połączenia się składników.

Teraz przygotowujemy blaszkę, najlepiej do sernika na zimno nadaje się tortownica, na spód kładziemy papier do pieczenia, a na nim wykładamy okrągłe biszkopy, tak aby pokryć cały spód tortownicy. Następnie na biszkopty wlewamy równomiernie naszą masę śmietankową. Wkładamy całość na około 20 minut do lodówki. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy borówkowej. Do miski dodajemy schłodzoną śmietankę, następnie serek homogenizowany, całość miskujemy ze sobą. Gdy nsza masa zacznie sztywnieć dodaejmy do niej galaretkę jagodową, i ponownie wszystko miksujemy. Możemy dorzucić na sam koniec garść borówek, i wszystko wymieszać delikatnie ze sobą. Wyciągamy naszą masę  śmietankową z lodówki i dodajemy masę borówkową wyrównując ją dokładnie łyżką. Ponownie wstawiamy sernik do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ją i kładziemy borówki po całości sernika, teraz należy na sernik wylać galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na około godzinę i sernik jest gotowy do zjedzenia.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziemy na stronie https://www.kcal.pl/ w kategorii desery.