4 przepisy na pyszne kotlety

Schabowe z szałwią

Składniki:
4 kotlety ze schabu środkowego
8 listków szałwii
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
50 ml wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietanki kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz, lekko rozbij młotkiem. Natrzyj solą i pieprzem.
Listki szałwii opłucz, osusz i przypnij po 2 do każdego sznycla.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Obsmaż sznycle z każdej strony. Podlej je sokiem z cytryny i winem. Duś 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wlej śmietanę, zagotuj.
Podawaj z makaronem wymieszanym z podsmażonymi pomidorami i szałwią.

Z indyka w migdałach

Składniki:
40 dag piersi indyka
1/2 szklanki mąki do panierowania
jajko
łyżka mleka
15 dag płatków migdałowych
olej rzepakowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz. Pokrój na plastry, delikatnie rozbij. Oprósz solą i pieprzem.
Mięso obtocz w mące, jajku i płatkach migdałowych.
Kotlety smaż z obu stron na średnim ogniu, tak by były rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni.

Cielęce z szynką i serem

Składniki:
4 sznycle cielęce
4 plastry szynki gotowanej
4 duże plastry sera gouda lub mozzarella
olej
1/2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka tartej bułki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry mięsa opłucz, osusz. Rozbij młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem.
Na każdym płacie mięsa połóż plasterek sera, a potem szynki. Złóż na pół, zlep brzegi.
Rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w mące, potem w jajkach i na końcu w bułce tartej. Kładź na patelnię i smaż z obu stron.
Kotlety przełóż na blachę, wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Mielone z pieczarkami

Składniki:
50 dag mielonego mięsa
cebula
ząbek czosnku
olej
jajko
majeranek
bułka tarta
sól, pieprz
Farsz:
30 dag pieczarek
cebula
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na farsz: oczyść i drobno pokrój pieczarki oraz cebulę. Cebulę zeszklij, dodaj pieczarki i smaż. Dodaj przyprawy, wymieszaj.
Cebulę do mięsa drobno pokrój i podsmaż razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wystudź.
Do mielonego dodaj jajko, przyprawy, cebulę wraz z czosnkiem, bułkę tartą.
Formuj kotlety. W każdym zrób wgłębienie, nałóż farsz pieczarkowy, zlep go mięsną masą.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.