Dlaczego warto jeść ryby 2 razy w tygodniu?

Z punktu widzenia żywieniowego ryby są pokarmem, który dostarcza organizmowi doskonałych właściwości.

Bogate w białko

Podobnie jak mięso, jaja i mleko, ryby mają wysokiej jakości białka. Są też dobrym źródłem lizyny i tryptofanu, aminokwasów czyli budulca białek, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, więc musi je pozyskiwać z pożywienia.

Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów

Ryby zawierają duże ilości potasu, wapnia, jodu i sodu. Dostarcza również witamin A i E, które działają jako antyoksydanty broniące komórki przed atakiem wolnych rodników. Ich wysoka zawartość witamin z grupy B jest bardzo ważna dla zdrowia układu nerwowego.

Łatwo strawne i niskokaloryczne

Porcja 100 g ryby dostarcza prawie o połowę mniej kalorii niż 100 g niektórych części wołowiny czy wieprzowiny. Jedzenie ryb pieczonych, grillowanych, ryb w cieście lub w bulionie, jest doskonałą alternatywą dla utrzymania formy. Sprawdź, jak przyrządzać ryby tutaj: https://kebab.pl/ryby-i-ich-sposoby-przyrzadzania

Źródło kwasów tłuszczowych omega 3

Ryby mają wielką przewagę nad innymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego ze względu na zawartość „dobrych” lub wielonienasyconych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe Omega 3. Istnieją dowody na to, że regularne spożywanie tych kwasów, w ramach zrównoważonej diety, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka, takich jak rak prostaty i okrężnicy.

Korzyści dla serca

Jedzenie tłustych ryb dwa razy w tygodniu, ma ogromne korzyści dla zdrowia serca według American Heart Association, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi i obniża ciśnienie krwi, pomagając w zapobieganiu atakom serca.

Ulga przy zapaleniu stawów

Spożywanie każdej tłustej ryby może złagodzić objawy chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Ciąża i laktacja

Kwasy tłuszczowe Omega 3 wchodzą w skład błon komórkowych i biorą udział we wczesnym rozwoju mózgu, układu nerwowego i wzroku. Z tego powodu kobietom w ciąży lub karmiącym piersią zaleca się spożywanie ryb 1 lub 2 razy w tygodniu, ponieważ matka przekazuje te substancje dziecku przez łożysko i mleko matki.

Korzyści dla dzieci

Ze względu na wysoką zawartość minerałów, białka i Omega 3 spożywanie ryb jest wskazane dla dzieci powyżej 1 roku życia, ale uwaga! ryby muszą być drobno posiekane, aby usunąć ości.