Przepis na danie z pestkami dyni – słodki chlebek dyniowy

Pestki dyni to bardzo popularne nasiona. Nadają się one idealnie do przygotowywania kolacji, obiadów oraz śniadań. Przy użyciu tych pestek można także przyrządzać przepyszne posypki deserowe oraz wypieki, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Pestki dyni zawierają wiele składników odżywczych takich jak cynk, selen, miedź czy mangan, są również bogate w witaminy. Chlebek dyniowy to przepis wyjątkowo prosty oraz uniwersalny. Nadaje się on bowiem jako danie na śniadanie, kolację, przekąskę czy też dodatek do obiadu. Jak zrobić najłatwiejszy chlebek dniowy?

Chlebek dyniowy w wersji słodkiej

Jest to jeden ze sposobów przygotowania chlebka dyniowego o lekko słodkawym posmaku. Świetnie komponuje się on z powidłami, dżemami, a także jako tradycyjna baza do kanapek z serem, warzywami czy wędliną.

Składniki na słodki chlebek dyniowy:

  • 100 dag mąki żytniej
  • 300 dag mąki orkiszowej typ 450 lub 550
  • 200 dag pestek z dyni (suszonych)
  • 30 dag rodzynek
  • 10 dag suszonej śliwki
  • 10 dag suszonej moreli
  • zakwas żytni
  • drożdże (pół paczki świeżych)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta kardamonu i cynamonu
  • dwie stołowe łyżki miodu
  • 250 – 300 ml ciepłej wody (w zależności od konsystencji ciasta)
  • dwie łyżki stołowe oleju lub stopionego masła

W portalu kaloria.pl przeczytasz informacje o tym jak wykorzystać dynię w zdrowej diecie.

Sposób przygotowania słodkiego chlebka dyniowego:

Mąkę żytnią oraz pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z solą oraz przyprawami i mieszamy. Przygotowujemy zaczyn z  dwóch łyżek mąki oraz drożdży, łyżeczki miody oraz 100 ml ciepłej wody (najlepiej przegotowanej). Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut, do momentu aż masa zwiększy objętość dwukrotnie.

Pestki dyni mielimy w młynku. Bakalie drobno kroimy.. Do miski z mąką żytnią i pszenną dodajemy gotowy zaczyn i pozostałą wodę. Mieszamy. Po chwili wsypujemy również zmielone pestki dyni oraz bakalie i olej.i delikatnie, kolistym ruchem wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Masę przekładamy do podłużnej blaszki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około godzinę. Spożywamy po wystudzeniu.