Dlaczego warto jeść ryby 2 razy w tygodniu?

Z punktu widzenia żywieniowego ryby są pokarmem, który dostarcza organizmowi doskonałych właściwości. Bogate w białko Podobnie jak mięso, jaja i mleko, ryby mają wysokiej jakości białka. Są też dobrym źródłem…

Historia naleśników

Być może duża liczba oglądanych amerykańskich filmów i seriali telewizyjnych zadecydowała o tym, że w ostatnich latach wzrasta w naszym kraju spożycie naleśników, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Choć obecnie kojarzymy…

Trzy niezawodne pomysły na wykorzystanie nadmiaru białek. Sprawdź przepisy

Zostało Ci sporo białek i nie masz pomysłu co z nimi zrobić? Mamy kilka porad. Niekiedy zdarza się, że podczas przygotowywania deserów czy potraw zostają nam białka i nie wiemy,…

Muffinki karmelowe

Przepisów na popularne muffinki jest mnóstwo, warto jednak je modyfikować dodając ulubione składniki lub owoce. Oprócz czekoladowych, waniliowych lub z owocami sporym uznaniem cieszą się również muffinki karmelowe.Sprawdzą się one…

Świąteczny groch i fasola – patentny na miękkie i pyszne ziarenka (przygotowanie krok po kroku)

W taki oto sposób (krok po kroku) warto przygotować ziarenka grochu i fasoli, aby były one miękkie i pyszne: 1). Przed gotowaniem ziarna przebierzmy, odrzućmy uszkodzone i popsute. Pozostałe opłuczmy…

4 przepisy na pyszne kotlety

Schabowe z szałwią Składniki:4 kotlety ze schabu środkowego8 listków szałwii2 łyżki masła3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytryny50 ml wytrawnego wina1/2 szklanki śmietanki kremówkisól, pieprzPrzygotowanie:Mięso opłucz, osusz, lekko…

Przepisy na chutney do mięsa

Chutney to słodko-pikantny sos z warzyw i owoców z dodatkiem octu i przypraw. Jest doskonały do mięs, ale także do kanapek. Kusi smakiem i zapachem! Śliwkowy Składniki:800 g śliwek węgierek200…