Świąteczne desery wyglądają kusząco i rozpływają się w ustach. Takim sernikom, tradycyjnej babce i pięknym mazurkom nikt się nie oprze! Palce lizać!
Babka cytrynowo-jogurtowa
Składniki: 170 g mąki, 250 ml jogurtu naturalnego, 125 ml oleju, 3 jajka, łyżka cukru waniliowego, sok i skórka z cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie budyniu śmietankowego, masło, bułka tarta, szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Pomieszaj. Do masy dołóż stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Pomieszaj.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45 minut w 160 st. C.
3. Babkę obficie posmaruj lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
Sernik z kratką
Składniki: Ciasto – 400 g mąki, 4 żółtka, 250 g masła, 125 g cukru pudru, 80 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa – 1 kg sera, 250 g cukru pudru, 8 żółtek, 5 białek, 1.5 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
1. Obie mąki wysyp na stolnicę razem z proszkiem. Rozsyp starte na dużych oczkach zimne masło i posiekaj. Wlej żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto.
2. 1/3 ciasta odejmij. Owiń folią i schłodź. Resztę rozwałkuj i wylep nim dno tortownicy. Schłodź 20 min i piecz 15 min w 180 st. C.
3. Ser przetrzyj przez sito. Masło zmiksuj na puch. Dodaj ser, 2/3 cukru, żółtka, proszek budyniowy. Zmiksuj masę.
4. Ubij 2 białka ze szczyptą soli i resztą pudru na pianę. Połącz z masą serową.
5. Pozostałe 3 białka ubij z 3 łyżkami cukru. Zimne ciasto odwiń z folii i 1/4 zetrzyj na tarce.
6. Na podpieczonym spodzie rozłóż masę serową, a na niej kawałki brzoskwiń. Przykryj pianą, na jej wierzchu rozsyp trochę kruszonki.
7. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj. Radełkiem wytnij cienkie paski.Ułóż kratkę. Piecz godzinę i 10 minut w 180 st. C.
Mazurek kajmakowy
Składniki: 300 g mąki, 200 g margaryny, 100 g cukru, 2 żółtka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 500 g mlecznych krówek, 125 ml mleka, migdały uprażone
Przygotowanie:
1. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
2. Ciastem wylep blachę. Nakłuj widelcem. Piecz 10-15 min w 220 st. C.
3. Krówki roztop na małym ogniu, dolewając mleko. Mieszaj.
4. Wylej na upieczony spód. Udekoruj uprażonymi migdałami oraz posyp rozkruszonymi.
U mnie na stole jest zawsze tradycyjna babka, ale w tym roku wypróbuje przepis babki cytrynowo-jogurtowej. Mam nadzieję, że wyjdzie jak w przepisie!