Jakie słodkości przygotować na święta?

Świąteczne desery wyglądają kusząco i rozpływają się w ustach. Takim sernikom, tradycyjnej babce i pięknym mazurkom nikt się nie oprze! Palce lizać!

Babka cytrynowo-jogurtowa

Składniki: 170 g mąki, 250 ml jogurtu naturalnego, 125 ml oleju, 3 jajka, łyżka cukru waniliowego, sok i skórka z cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie budyniu śmietankowego, masło, bułka tarta, szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Pomieszaj. Do masy dołóż stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Pomieszaj.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45 minut w 160 st. C.
3. Babkę obficie posmaruj lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Sernik z kratką

Składniki: Ciasto – 400 g mąki, 4 żółtka, 250 g masła, 125 g cukru pudru, 80 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa – 1 kg sera, 250 g cukru pudru, 8 żółtek, 5 białek, 1.5 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, puszka brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:

1. Obie mąki wysyp na stolnicę razem z proszkiem. Rozsyp starte na dużych oczkach zimne masło i posiekaj. Wlej żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto.
2. 1/3 ciasta odejmij. Owiń folią i schłodź. Resztę rozwałkuj i wylep nim dno tortownicy. Schłodź 20 min i piecz 15 min w 180 st. C.
3. Ser przetrzyj przez sito. Masło zmiksuj na puch. Dodaj ser, 2/3 cukru, żółtka, proszek budyniowy. Zmiksuj masę.
4. Ubij 2 białka ze szczyptą soli i resztą pudru na pianę. Połącz z masą serową.
5. Pozostałe 3 białka ubij z 3 łyżkami cukru. Zimne ciasto odwiń z folii i 1/4 zetrzyj na tarce.
6. Na podpieczonym spodzie rozłóż masę serową, a na niej kawałki brzoskwiń. Przykryj pianą, na jej wierzchu rozsyp trochę kruszonki.
7. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj. Radełkiem wytnij cienkie paski.Ułóż kratkę. Piecz godzinę i 10 minut w 180 st. C.

Mazurek kajmakowy

Składniki: 300 g mąki, 200 g margaryny, 100 g cukru, 2 żółtka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 500 g mlecznych krówek, 125 ml mleka, migdały uprażone

Przygotowanie:

1. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
2. Ciastem wylep blachę. Nakłuj widelcem. Piecz 10-15 min w 220 st. C.
3. Krówki roztop na małym ogniu, dolewając mleko. Mieszaj.
4. Wylej na upieczony spód. Udekoruj uprażonymi migdałami oraz posyp rozkruszonymi.

One thought on “Jakie słodkości przygotować na święta?

  1. U mnie na stole jest zawsze tradycyjna babka, ale w tym roku wypróbuje przepis babki cytrynowo-jogurtowej. Mam nadzieję, że wyjdzie jak w przepisie!

Comments are closed.