Zostało Ci sporo białek i nie masz pomysłu co z nimi zrobić? Mamy kilka porad.
Niekiedy zdarza się, że podczas przygotowywania deserów czy potraw zostają nam białka i nie wiemy, co z nimi zrobić. Na szczęście istnieje kilka sposobów na ich efektywne wykorzystanie w kuchni. Podpowiadamy, do czego ich użyć.
Jak wykorzystać białka, które zostają nam z innych przepisów?
Nawet z „resztek”, które pozostały w naszej lodówce możemy stworzyć kulinarne arcydzieła. Wystarczy odrobina inicjatywy, chęci i wiedzy. Dzięki poniższym wskazówkom będziesz mieć okazje, aby wykorzystać białka w trakcie tworzenia różnych specjałów.
Tort bezowy o smaku pistacjowym – przepis nr 1
Składniki na bezę:
1,5 szklanki cukru
6 białek
około 2-3 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
około 125 g posiekanych (lub zmielonych) pistacji
1 mała łyżeczka soku cytrynowego
Składniki na krem:
ok. 70 ml śmietany kremówki
pół szklanki masy pistacjowej (można ją kupić w słoiku)
dodatkowo: 150-200 g świeżych malin
pół szklanki serka typu mascarpone
Przygotowanie:
Najpierw przyszykuj 2 płaskie blaszki. Wyłóż je papierem do pieczenia, a potem odrysuj dwa okręgi o średnicy 21 cm. W kolejnym kroku ubij białka z odrobiną soli. Do gęstej piany dodaj sok z cytryny. Przesiej skrobię ziemniaczaną przez sitko wprost do białek, po czym wymieszaj masę. Wyłóż ją do wcześniej przygotowanych okręgów i posyp zmielonymi pistacjami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i włóż do niego obydwie blaszki, zmniejsz temp. do 100°C i piecz 2 godziny. Gdy ten czas minie, sprawdź, czy beza jest chrupiąca – jeśli tak, to wyłącz piec, ale jeszcze jej nie wyjmuj. Zostaw ją w środku na parę godzin. Aby zrobić krem do tortu, zmiksuj zimny serek z masą pistacjową. Dodaj schłodzoną śmietankę i wszystko solidnie ubij. Na ozdobnym talerzu lub paterze połóż placek bezowy i pokryj go kremem. Umieść na nim maliny i połóż drugą bezę. Tort włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Mini bezy – przepis nr 2
Składniki:
pół szklanki cukru
3 białka z dużych jajek
szczypta soli
Przygotowanie:
Ubij białka z odrobiną soli. Dosyp cukier i starannie wymieszaj masę. Formuj małe bezy (np. przy użyciu foremki bądź łyżki). Umieść je na przygotowanej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piecz przez kilka minut w temp. 160°C. Potem zmniejsz ją do 110-120°C i piecz jeszcze przez pół godziny. Do gotowych bez możesz dodać owoce lub ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon.
Omlet z białek – przepis nr 3
Składniki:
2 duże łyżki mąki pszennej
2-3 białka
1 pomidor
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
1 mała cebula
przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, połącz ją z mlekiem i pokrojonymi w kostkę warzywami. Cebulę wcześniej zeszklij na maśle. Masę na omlet dopraw do smaku i dodaj do niej ubite na sztywno białka – wmieszaj je łopatką. Smaż omlet na maśle z dwóch stron. Serwuj ze szczypiorkiem, pietruszką bądź samodzielnie.
Białka nigdy nie za wiele! Można też oddać kulturyście, taka osoba z chęcią przyjmie z 10 białek jaj na śniadanie.