Przepisy na chutney do mięsa

Chutney to słodko-pikantny sos z warzyw i owoców z dodatkiem octu i przypraw. Jest doskonały do mięs, ale także do kanapek. Kusi smakiem i zapachem!

Śliwkowy

Składniki:
800 g śliwek węgierek
200 g cebuli, 100 g cukru
100 g rodzynek
70 ml octu winnego
1 łyżeczka kardamonu
3 cm startego imbiru
szczypta mielonych goździków i pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Śliwki bez pestek pokrój na 4 części, a cebule w piórka.
Wszystkie składniki włóż do garnka z grubym dnem.
Duś pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku.
Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień. Smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy gorący chutney przełóż do wyparzonych słoików, pasteryzuj 10 min.

Z czerwonej papryki

Składniki:
2 kg papryki, 1 cebula
3/4 szklanki cukru, oliwa
50 ml octu jabłkowego
100 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chili
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Paprykę pokrój na połówki lub ćwiartki, usuń nasiona. Ułóż na blaszce skórą do góry. Piecz 40 min w 200 st. C, aż na skórce pojawią się pęcherze.
Przełóż do miski i przykryj folią. Wystudź. Obierz ze skóry i pokrój drobno. Cebulę zmiksuj w blenderze, potem lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Dodaj przyprawy, cukier, paprykę i posiekany rozmaryn. Gotuj ok. 15 min.
Dolej ocet i po kilku minutach chutney jest gotowy. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 20 min.

Jabłkowy

Składniki:
16 dużych winnych jabłek
500 ml octu winnego
500 g brązowego cukru
250 g rodzynek
50 g siekanych migdałów
50 g gorczycy
50 g świeżego imbiru
2 cebule, 6 ząbków czosnku
1 łyżka soli, 1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
Posiekaj imbir, cebulę i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotuj w occie z cukrem, aż będą miękkie.
Dodaj imbir, cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki.
Gotuj bez przykrycia 20 min, często mieszając.
Wystudź i przełóż do słoików.

Dyniowy

Składniki:
3 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
1.5 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
3 ząbki czosnku
6 cm imbiru
15 goździków
kora cynamonu
gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki mielonej chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj ocet z cukrem. Pomieszaj, by cukier dobrze się rozpuścił.
Zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach i dodaj go do octu z cukrem. Wrzuć też cynamon i anyż.
Ząbki czosnku obierz z łupiny i natnij na krzyż na jednym z końców. Dodaj razem z chili.
Gotuj płyn z przyprawami, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj dynię. Pomieszaj, a potem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać. Włóż do słoików i zapasteryzuj.

Z buraków

Składniki:
1.5 kg buraków, 3 cebule
350 g cukru, sok z 3 pomarańczy
500 ml octu winnego
2 łyżki gorczycy
po 1 łyżce mielonych kolendry, goździków i cynamonu
po łyżeczce soli i pieprzu
Przygotowanie:
Buraki upiecz w piekarniku. Obierz i zetrzyj na tarce.
W rondlu podgrzej przyprawy. Dodaj wszystkie składniki i na małym ogniu duś 40 min.